Vyberte stránku

Jakub Polanka na letošním Prague Fashion Weekendu předvedl kolekci, která byla plná snapbacků, palestin a také se na ní mihlo několik burek. Bylo to mladistvé, kontroverzní a zároveň blyštivé díky spolupráci s českou značkou Preciosa, vyrábějící křišťalové sklo a bižuterii.

Přehlídku zahájila Olo Křížová, múza Jakuba Polanky, zahalená v Burce (tedy možná to byla Olo…byla přeci v burce) nesoucí stříbrný retro magnetofon, který „na oko“ vyluzoval dance remix „Sweet Nothing“ od Calvina Harrise. Po jejím odchodu z mola se rázem změnilo tempo i styl hudby a začala nastupovat armáda modelů a modelek v čepicích se širokým kšiltem – snapbacích. Jeden snapback za druhým. Kromě nich na sobě měly modelky i šaty, které byly skutečně jedinečné a dechberoucí. Ano, kromě nich. Nutno totiž říci, že takto rozsáhlou kolekci na MBPFW 2013 z českých designérů nepředstavil snad nikdo. A co je nejzásadnější, tolik různých snapbacků také ne. Zase se k nim vracíme.

Přivádí nás totiž trochu do rozpaků. Je to vskutku originální nápad, ozvláštnit jimi několik modelů a připomenout tak místo zrodu inspirace dané kolekce, kterým je pařížská čtvrť Belleville. Jakub Polanka zde nějakou dobu žil. Ta čtvrť je dle jeho slov hodně multikulturní a mísí se v ní Arabové s umělci, snoby, řezníky, prostitutkami i radikály. A zřejmě tam má snapbacky na hlavě každá druhá náctiletá dívka. Co však už nemá, to je to úžasné oblečení od Polanky. A pokud by ho měla, asi by celkový dojem nekazila snapbackem.

Ne, opravdu to při přehlídce působilo hodně „cool“ a tak trochu drze, což je správně. S odstupem času ovšem vyvstává otázka, zdali čepice nepřitáhly větší pozornost než samotné šaty, které byly mistrovským dílem a se kterými bylo nejvíce práce. Šaty Polanky jsou nesmírně pracná záležitost s velmi komplikovanými střihy a když pak při odchodu z jeho přehlídky slyšíte diváky říkat, že „ty čepice byly nejlepší“ a že jednu musí mít, je to prostě škoda. Ale chceme je taky, jsou skvělé a teď zase poletí trochu víc, o tom žádná!

[separator type=“double“]

Mimochodem, podívejte se na video, které na Prague Fashion Weekend natočila XPOSE TV.

[separator type=“double“]

Přehlídka však skutečně nebyla jen o čepicích, jak by se mohlo zdát z předešlého odstavce. Mohli jsme vidět spoustu nádherných šatů ozdobených buď bižuterií od značky Preciosa nebo takové, které vypadaly, že jsou ušité z populárního arabského šátku keffieh, tedy po česku z „palestiny“. Jednoduché šaty s originálními potisky střídaly náročně řasené šaty, pro Polanku tak typické. U některých se až tajil dech z jejich složitosti a současné uspořádanosti, kterou jim dokáže vdechnout. Pro muže pak Polanka nachystal arabské boty, pouličním stylem inspirované obleky a spoustu dalšího, na což se už musíte podívat sami. Tato kolekce je natolik rozsáhlá a unikátní, že je nejlepší si ji celou důkladně prohlédnout a přesvědčit se o jejích krásách na vlastní oči.

Pro otevření galerie klikněte na libovolný obrázek.

 

Další

Všichni chtějí snapback od Polanky!