Vyberte stránku

Nebojte. Nikdo se nezbláznil. To jen Thom Browne, newyorský módní návrhář, představil v Paříži svou umělecky laděnou kolekci pro sezónu A/W 2014-2015.

Občas je jednoduše potřeba trochu šokovat, abyste upoutali pozornost módou zahlceného světa. A tak u některých modelů můžeme místo kloubouků vidět velké zvířecí masky a škrabošky. Když si je však odmyslíte, máme tady vysoce nositelnou kolekci z těch nejlepších materiálů. Tedy jednu část. Ta druhá, skládající se především z velmi over sized kousků, už je spíše takový náznak couture – vysoké krejčoviny a není samozřejmě určena k běžnému nošení. Tato umělecká díla se tedy nejspíše stanou součástí expozic galerií či sbírek movitých kupců. Případně jakožto kostýmy ozdobí některé dílo kinematografie. 

Pro otevření galerie klikněte na libovolný obrázek.

Ale zpět k přehlídce. Ta se dělila na dvě části dle kterých byla i pojmenována – „Lovec a kořist“. První část, kterou provází všechny objemné masky se nazývá „Kořist“ a protože si Thom Browne libuje v odstínech šedé, je zde přítomna snad ve všech myslitelných kombinacích. Můžeme vidět naprosto precizní střihy u skvěle padnoucích tvídových a flanelových obleků i kabátů. Z modelů čiší i jistá surovost, a proto vidíme tlusté, záměrně neopracované švy, které u pánské kolekce jen podtrhují mužnost. „Kořist“ je zobrazena jako něco vznešeného a elegantního. Jako něco, co si nezaslouží zemřít, už jen kvůli své kráse.

Pro otevření galerie klikněte na libovolný obrázek.

U druhé části nám pak návrhář ukazuje i druhou část kolekce, nazvanou „Lovec“. Ta je složena ze surrealistických oversized kusů oblečení, které mají lovce jako takového zesměšňovat. Přitom brokát, ze kterého jsou jeho oděvy ušity by měl představovat luxus a nadřazenost nad ostatními. Oblečení však cíleně působí velmi neohrabaně a byla mu odebrána přirozená možnost pohybu i sex-appeal. Lovec, vyobrazený jakožto idiot nepochybující o své závratné inteligeci, představuje něco, čemu bychom se měli jen zasmát. Vždyť je to přeci on, kdo působí hloupě, když ničí krásu okolo sebe.

Pro otevření galerie klikněte na libovolný obrázek.

 

Další

Zvířata! Thom Browne A/W 2014-2015