Vyberte stránku

Pole dance je umění. Moderní druh svůdného tance, který dokáže ženám zvednout sebevědomí a zformovat postavu. Pole dance je kombinací prvků baletu, gymnastiky a dokonce i akrobacie.

Vyzpovídali jsme pro Vás úspěšnou a přitom skromnou mladou podnikatelku Terezu Seidlovou, která založila taneční studio Destiny, v současné době stále známější pojem ve světě tohoto „slušného tančení u tyče“.

Žen toužících začít s touto neobyčejnou taneční disciplínou je čím dál více a na doporučení svých kamarádek se zpravidla obracejí právě na ono „osudové“ pole dance studio Destiny. Proč tomu tak je, na kolik pole dance vyjde Vaši peněženku a jak je to vlastně celé náročné. To a mnohem více se dozvíte v tomto interview.

[separator type=“thin“]Než začnete se čtením, vyzkoušejte novinku v podobě XPOSE Music Posts a přehrajte si skladby vybrané vždy přímo k danému článku.

[separator type=“thin“]

Tereza Seidlová, ředitelka pole dance studia Destiny

Jak Tě napadlo začít s Pole Dance?

Měla jsem tenkrát celkem čerstvý vztah a trochu jsem se trápila sama se sebou, s postavou a celkovým vnímáním sebe sama. Rozhodla jsem se, že se sebou něco udělám a zadala si tenkrát do googlu „jak zvednout sebevědomí“. A vyjel mi pole dance…

Co na to říkalo okolí a rodina? Přeci jen si tenhle sport spousta lidí, bohužel, stále plete spíše s programem nočních klubů…

Já myslím, že o tom tenkrát naši ani nevěděli, nebo jsem se jim o tom zmínila jen mimochodem. Nikdy ale proti pole dance nic neměli. Věděli, že nedělám nic špatného a naštěstí moje rodina nepatří mezi puritány.

Je to droga. Jakmile k tyči člověk nějakým způsobem přiroste, už se toho nezbaví. Ten pocit na tyči prostě ničím nenahradíš.

16655_4307589284328_1430034210_n

Kdo byl Tvým učitelem pole dance? 

Měla jsem lektorku Nelu, ke které jsem chodila pár měsíců. Ona pak učit přestala, já neměla ani na další kurz peníze a tak jsem s pole dance na rok přestala. Po pauze jsem s ním opět začala. Moje hlava si pamatovala, ale tělo vůbec. Byla jsem úplně neschopná a strašně mě to štvalo, protože jsem věděla, že dřív jsem něco uměla. Našla jsem v sobě vůli a začala se všechno učit znovu od začátku, ale tentokrát jako samouk.

773741_564620246882031_1600469309_o

Co je vlastně na pole dance tak lákavého?

Je to droga. Jakmile k tyči člověk nějakým způsobem přiroste, už se toho nezbaví. Ten pocit na tyči prostě ničím nenahradíš. Na pole dance je super to, že člověk neustále překonává sám sebe. Vybuduje v sobě nějakou disciplínu, trpělivost a vůli. To v dnešní době hodně lidem schází. Lidi jsou dneska zvyklí od všeho utíkat, věci rychle vzdávat a podceňovat sami sebe.

Tvé studio se za krátkou dobu stalo jedním z nejlepších v Praze. Co je klíčem k takovému úspěchu?

Nedokážu říct, jestli patří mezi nejlepší v Praze. Stále jsou věci, které je potřeba zlepšit a na kterých se musí v Destiny pracovat. Každopádně si myslím, že klíčem k tomu, aby studia fungovala, je přátelská atmosféra, osobní přístup a mít to doopravdy rád. Nedělat to, protože z toho chceš vytřískat co nejvíc peněz, ale naopak se zaměřit na náplň lekcí, aby byly kvalitní, pořádat akce, které občas zadotuješ. Prostě dát do toho srdce.

Teď je pole dance mezi ženami poměrně dost populární. Jaké typy žen si ho jako sportovní aktivitu vybírají?

Je to zvláštní, ale je to absolutně kdokoliv. Jsou to osmnáctiletý holky, který jsou zvědavý, vysokoškolačky, který chtějí zapracovat na postavě, právničky, doktorky, manažerky, ale i letušky a prodavačky. Chodí k nám holky hubené i silnější, vysoké, malé, bez fyzičky, s taneční průpravou. Je to naprostý mix! A věkově? Cca od 18 do 50 let.

Když přijde naprostá začátečnice, která chce s pole dance začít, musí mít už nějakou fyzičku?

Nemusí. Já neuměla ani šplhat, když jsem začala s pole dance. Neudržela jsem se na tyči a neunesla vlastní tělo. Do provazu mi chyběl asi tak metr a o flexibilitě zad radši ani nemluvit. Ale vše se člověk může naučit, když na sobě bude makat.

…pořádáme v ČR pro rok 2014 už třetí Mistrovství ČR v pole dance. Konat se bude 13. a 14. 6. 2014 v divadle Palace na Václavském náměstí.

Už se Vám stalo, že byla nějaká klientka takové dřevo, že se Vám ji nepodařilo pole dance naučit?

Stalo, ale ne naší vinou. Občas se stane, že slečna nemá vůli a chtěla by vše zvládat hned. A takové slečny, ty netrpělivé, občas samy odejdou. Pokud ale dámy vytrvají, doopravdy to naučíme každého.

Nedávno se dokonce diskutovalo o tom, že pole dance se dostane na olympiádu. Nyní už se ale pořádají i soutěže přímo pro pole dance. Jaké?

Soutěží pro pole dance je hodně. Například světové šampionáty, miss pole dance, pole art, evropské šampionáty a pak ty národní. My pořádáme v ČR pro rok 2014 už třetí Mistrovství ČR v pole dance. Konat se bude 13. a 14. 6. 2014 v divadle Palace na Václavském náměstí.

1025697_536933773035969_2106805214_o

Mistrovství ČR 2013 v pole dance, vpravo Tereza Seidlová se spoluorganizátorkami

Tvé klientky se jich už účastnily také?

Ano, pár mých kurzistek minulý rok na Mistrovství ČR soutěžilo a věřím, že na následující ročník se jich přihlásí mnohem víc!

Jak často je potřeba docházet, aby to mělo smysl.

Stačí jednou týdně, pokud to chce člověk dělat rekreačně. Pokud to chce v pole dance někam dotáhnout, je ideální trénovat 2-3x týdně.

921508_4961353188017_1741162703_oJe pole dance nákladný sport?

Myslím, že není. Jedna lekce stojí cca 150 – 170 korun. Když člověk chodí jednou týdně, doopravdy ho to nestojí moc a přitom si dá vážně do těla.

Jak je to s tréningem. Je potřeba mít tyč i doma?

Člověk doma určitě tyč mít nemusí. Vím o hodně holkách, které si v zápalu vášně koupily tyč domů a skoro na ní necvičí. Důvod je prostý – samy se k tomu doma nedonutí.

1400681_723288011015253_1962997900_o

Co mladší dívky? Spusta lidí vnímá pole dance jen jako určitý druh gymnastiky, ale jsou i konzervativní lidé, kterým by mohl tanec u tyče vykonávaný mladou dívkou připadat nevhodný. Máš i nějaké mladší klientky?

Mám a učila jsem i malé holčičky. V těchto případech na lekci buď musí být přítomen rodič, nebo musí po dceři poslat písemný souhlas. Děti jsou strašně šikovné. Nemají tolik vyvinutý pud sebezáchovy a tak jim jde všechno hned.

Tančí pole dance i muži?

Ano, dokonce i v ČR jich pár tančí. Mají svůj vlastní styl. Znám nejméně tři chlapy na tyči, kteří jsou vážně sexy. Zženštilá vystoupení u chlapů ráda nemám.

Trénujete v Pole Dance Studiu Destiny i jiné druhy tance?

V současné době trénujeme také chair dance a párovou akrobacii. Dostala jsem i několik žádostí na acro lap dance, booty lekce a twerking.

A na závěr nám prozraď co plánujete do budoucna…

Plánujeme nové druhy tance – aerial hoop (obruč) a burleska. Další novinky zatím úplně neprozradím, jinak by pak nikdo nebyl překvapený, ale je toho hodně ;-)

Foto: David Lejček

 

Další

O pole dance, ladném tanci u tyče v interview s Terezou Seidlovou