Vyberte stránku

…i když možná trochu děsivý a jíst bychom ho zatím asi nechtěli. Tento designový koncept od absolventa britské Royal College of Art se bude pohybovat po talíři a brzy možná i v ústech hostů nějaké té luxusní restaurace.

 

Tohle vše je možné díky pokrokům v syntetické biologii, které Minsu Kimovi umožňují vytvářet z jídla živoucí organismy.

„Syntetická biotechnologie již začala vytvářet umělý život v organické formě,“ říká návrhář pro magazín Dezeen s odkazem na medúzu vytvořenou ze silikonu a krysích srdečních tkaní. „Vdechnout život umělým stravitelným formám již není pouze fantazie.

Minsu Kim představil celkem tři jídla, přičemž každé z nich se chová odlišně. Jedno se svíjí, druhé mává chapadlem a třetí se rytmicky nadechuje.

„Tento projekt přináší nové kulinářské zážitky díky vývoji v oblasti syntetické biologie a nachází svůj rodokmen v molekulární gastronomii a haute cuisine, neboli tzv. „vysoké kuchařině,“ dodává designer. „Co kdyby si jídlo bylo schopné hrát s našimi příbory a vytvářet hyper-pocity v ústech? “

Celý projekt je velmi zajímavým milníkem, a to jak z pohledu designu, gastronomie, tak vědy samotné. Vědci přitom chtějí jít ještě dál a začít vytvářet zcela a dlouhodobě životaschopné organismy. Nás však zajímá koncept Kima. Jak se ke konzumaci takového jídla budou v budoucnu stavět lidé. Bude se jim zdát nechutné jíst něco, co je vlastně živé? A dají se vůbec tyto organismy považovat za živé?

 

Zdroj a fotografie: http://www.dezeen.com/

 

Další

Skutečně dietní pokrm: Živé jídlo od Minsu Kim je designový skvost