Vyberte stránku

Ve věku 82 let zemřel oděvní designér Oscar de la Renta, který polovinu století oblékal vyšší společnost do haute couture.

[accordion]
[item title=“Co je haute couture?“]

Haute couture (český překlad: vysoké šití nebo spíše vysoké krejčovství) je francouzský mezinárodně používaný termín z oblasti módy označující oblečení šité na míru a vyrobené v Paříži a často imitované v ostatních známých městech módy jako jsou New York, Londýn či Milán.

Oblečení „haute couture“ je nejen šité na míru pro určitého zákazníka, ale při jeho výrobě jsou použité vysoce kvalitní a drahé látky a je šité rukou s extrémním důrazem na detail a zakončení. Ušití jediných šatů může trvat od 100 do 500 hodin, přičemž jejich cena se může vyšplhat na astronomických 450 000 až 3 500 000 českých korun. Na míru šitý pánský oblek stojí okolo 450 000 korun.[/item]

[item title=“Krátká biografie Oscara de la Renty“]

Óscar Arístides de la Renta Fiallo (July 22, 1932 – October 20, 2014) byl dominikánsko-americký oděvní designér. Narodil se v Santo Domingo v Dominikánské republice.

De la Renta se jako mladý učil od jiného slavného návrháře Cristóbala Balenciagy, ale také od Antonia del Castilla.

Mezinárodně známým se stal v 60. letech, jakožto jeden z krejčích Jacqueline Kennedy.

Jako oceňovaný designér pracoval pro módní domy Lanvin a Balmain. Oscar de la Renta později založil vlastní módní dům nesoucí jeho jméno. Jeho šaty nosily slavné osobnosti, od hvězd stříbrného plátna, po královskou rodinu. [/item]

[/accordion]

Smrt návrháře, jenž oblékal první dámy, celebrity a nejslavnějším nevěstám světa šil svatební šaty, potvrdili v úterý 21. října 2014 blízcí rodinní přátelé návrháře.

Příčiny smrti jsou zatím neznámé. De la Rentovi byla v roce 2006 diagnostikována rakovina, ovšem v minulém roce jím samotným byla potvrzena informace, že je již zcela uzdraven.

Oscar de la Renta (vpravo) a Barbara Bush (vlevo)

„Jediná jistota v životě je, že se narodíte, a poté zemřete,“ řekl divákům pořadu „Fashion Talks“ v červnu 2013. „Myslíme si, že budeme žít věčně. Princip umírání nejsme nikdy schopni akceptovat. Zajímavé na tomhle druhu upozornění je, jak si díky němu začnete užívat každý den života.“

Podívejte se na de la Rentovu poslední kolekci:

 

Další

Zemřel Oscar de la Renta