Vyberte stránku

Chtěli byste vlastnit módní značku, která byla šest let po sobě (2006-2012) vyhlášena nejcennější luxusní značkou na světě?

Založte ji před 159 lety…

Vuitton jako Popelka?

Louis Vuitton se narodil 4. srpna 1821 v malé vesničce Anchay na východě Francie. Měl údajně macechu jako z pohádky o popelce, takže se ve 14 prostě sebral a v první pěkný den se vydal do Paříže. V té době to ovšem nebyla taková sranda jako dnes, po cestě dělal různé příležitostné práce, aby se uživil a po necelých pěti stech kilometrech pěšky dorazil do cíle. Ovšem až o dva roky později, v roce 1837!

Záhy se stal se učněm u respektovaného výrobce krabic, beden a všech věcí této kategorie. Takový člověk v té době vyráběl tyto věci na míru a osobně se staral i o jejich nakládání a vykládání. Vuitton si brzy vytvořil v Paříži dobrou reputaci a dalším velkým krokem pro něj bylo, když si jej najala manželka Napoleona III, Evženije z Montijo. Ta mu totiž otevřela dveře k Pařížské smetánce a v roce 1854 Vuitton otevírá svůj první obchod v Paříži na Rue Neuve des Capucines.

Počátek moderního zavazadla

Představte si cestování v polovině 19. století. Kočáry, bryčky, lodě, vlaky a vaše věci v těžkých dřevěných truhlách, potažených kůží a s vypouklým víkem, aby alespoň trochu odolávalo dešti. Vuittonova cesta k úspěchu začala, když vyřešil dva největší problémy se zavazadly té doby. Vyměnil kůži za speciální plátno (s malými vylepšeními jej značka používá dodnes), které bylo voděodolné. Kufry byly najednou lehčí  a mohlo se vypustit vypouklé víko, což umožňovalo skládat je na sebe – zrodilo se moderní zavazadlo.

I ti, kdo se o módu nezajímají, poznají typické monogramové plátno, popřípadě plátno damier ebene – hnědou šachovnici. Oba vzory budou určitě jednou z nejfalšovanějších věcí na Zemi, o to zábavnější pak je fakt, že byly vymyšleny právě jako ochrana proti napodobování (18% padělků zabavených v EU je LV). V roce 1876 začal Vuitton u svých zavazadel používat plátno s béžovými a hnědými proužky, to bylo ovšem často kopírováno a tak v roce 1888 uvedl damier. (Ano, šachovnice byla dřív).

 

Příchod monogramu

Louis Vuitton zemřel v roce 1892 a vedení společnosti přešlo na jeho syna Georges Vuittona. Ten uvedl monogramové plátno na trh v roce 1896 právě na počest svého otce a rozhodl se ze značky vytvořit nadnárodní korporaci.

V roce 1913 byla otevřena budova Louis Vuitton na Champs-Elysées, ve své době největší obchod s výbavou pro cestování na světě. Do první světové války byly otevřeny další domy v New Yorku, Bombaji, Washingtonu, Londýně, Alexandrii a Buenos Aires.

Znáte nějaké LV ikony? Některé se vyrábějí už více než sto let! Steamer bag je z roku 1901 a třeba Noe, která nedávno dostala novou barevnou koženou řadu se vyrábí prakticky ve stejné podobě už od roku 1932. Všechny tyto ikony zde nemá smysl vypisovat, vydají na samostatný článek (ke kterému se snad také někdy dostaneme). LV začalo využívat více kůže a také upravil technologii výroby monogramového plátna, bylo teď jemnější a ohebnější a daly se z něj dělat i kabelky, brašny a peněženky.

Zrod impéria

Společnost utěšeně rostla a rozšiřovala svůj sortiment a vliv a v roce 1977 byl vytvořen konglomerát luxusu – LVMH (Moët Hennessy • Louis Vuitton S.A). Dnes pod něj spadají všechny možné luxusní značky například Dior, Bulgari, TAG Heuer, Hublot, Sephora či Fendi. V roce 1989 už měl Louis Vuitton přes 130 obchodů po celém světě.

V průběhu devadesátek uvedla společnost další kožené linie, linie určené pro muže, pronikla na čínský trh, ale nejzásadnější posun přišel v roce 1997, kdy byl kreativním ředitelem jmenován Marc Jacobs a odstartoval změny, které z Louis Vuitton udělaly symbol úspěchu a luxusu tak jak na něj pohlížíme dnes, ale o tom zase v dalším článku..

 

 

Další

Počátek kabelek, které jsou všude