Vyberte stránku

Tento Micro House, jak se příznačně nazývá, stojí v Pekingu, v hlavním městě země, která má dlouhodobý a nemalý problém s přelidněním. Čínské architektonické studio Liu Lubin se rozhodlo, že problém vyřeší a přišlo s koncepcí, jež sice z pohledu designu nepůsobí nikterak špičkově a esteticky, nedá se jí však upřít dokonalý způsob využití prostoru a jeho výraznou komprimaci. Podmínkou bylo zachování jistého komfortu bydlení, takže tento dům nabídne ložnici, koupelnu a dokonce malou pracovnu.

 

Celý objekt se skládá ze tří křížových modulů, ve kterých se nacházejí jednotlivé místnosti. Tuto základní sestavu je pak možno rozšířit o další moduly a postavit si třeba palác se zbytečnými místnostmi, které budou trnem v oku všem závistivcům. Zní to hezky, říkat, že máte tři koupelny a pokoj pro hosty, ne? Bude to pravda, jen je nutno si dávat pozor, aby nikdo z nich Vaši rezidenci neviděl a neudusil se smíchy.

Design je především funkční. V domě není třeba žádného nábytku, jelikož jeho stěny svým tvarem slouží jako poličky, sedačky, stoly či kuchyňské pracovní desky zároveň. Prostoru pro spaní, sezení nebo třeba přípravu jídla je dostatek.

Čtvercová okna jsou po obou stranách ve středu křížového modulu a slouží zároveň jako vchodové dveře a dveře, průchozí, pokud se rozhodnete napojit moduly za sebe.

Rotací modulu lze docílit změn v účelu jeho používání. Díky rozdílně tvarovaným stěnám je možné z jednoho modulu vytvořit jeho otočením koupelnu, obývací pokoj, kuchyni, pracovnu atd. Na výrobu modulů byla použita speciální vláknitá pěna, která vykazuje dostatečnou pevnost a výraznou lehkost, což rezidentům dovoluje přenášet a především otáčet s jednotlivými moduly. Z výstupku ve stěně, který sloužil před chvílí jako police, se tak rázem může stát třeba dřez nebo primitivní digestoř.

Moduly jsou vyrobeny, aby pasovaly do přepravních kontejnerů a tak mohou být transportovány do jakéhokoliv koutu světa během několika dnů. Cena je v přepočtu nějakých 200 tisíc korun.

Tudíž jsou naprosto ideální pro ty shopaholiky, kterým kabelka z poslední kolekce Prada, jenž se tak skvěle hodila k novým šatům od Fendi, i k těm od Diora, trochu vypumpovala konto. Když se ještě připočte kufr od Vuittona (přeci vše nebudeme ukládat do nějakého obyčejného) a dovolená v Dubaji, kvůli které se to všechno vlastně kupovalo, jsou tyto moduly jediným východiskem, jak se nestát nejluxusněji oblečeným bezdomovcem.

 

Project: Micro House in Tsinghua
Location: Beijing
Designer: Studio Liu Lubin
Project Team: Liu Lubin, Wang Lin, Weng Jia, Wang Xiaofeng, Wan Li, Liang YIfan, Zhao Ye
Constructor: Architectural Design & Research Institute of Tsinghua University CO.LTD, Nanjing University Of Technology Advanced Engineering Composites Research Centre
Structure Type: fibre-reinforced foam composite structure

Viděno na: dezeen.com

 

Další

Microhouse aneb Dům pro všechny shopaholiky, kteří už nemají na nájem