Vyberte stránku

Legendární francouzská módní značka Saint Laurent Paris (dříve Yves Saint Laurent), založená v roce 1961, předvedla loni kolekci, jež vzdala hold dílu samotného Yvese Saint Laurenta v dobách jeho největšího rozkvětu – začátku 70. let. Byla to první přehlídka za působení nového kreativního ředitele Hediho Slimana. Fakticky by se dalo říct, že diváci mohli sledovat znovuzrození jednoho z nejznámějších módních domů Francie na vlastní oči.

 

Musím se přiznat, že první, co mě napadlo po představení Slimaneho kolekce SL pro jaro/léto 2013 na Paris Fashion Week, bylo jedno nemálo známé jméno – Karl Lagerfeld. Precizní dokonalost linií, límečky zapnuté až ke krku, rozmanitost druhů mašlí a kravat a převládající černá barva, rozhodně to mělo nádech Lagerfeldova stylu. Lesklé materiály, kůže, šifon, satén jsou jako stvořené ke zdůrazňování smyslnosti ženských křivek. Ostré linie oblečení dodávají celé kolekci dynamiku, energii, moderní a zároveň poetický vzhled.

 

 

Jako hlavní motiv sezóny jaro/léto 2013 byl zvolen ikonický smoking, který dámskému publiku nabídl sám Yves, jako první, ve své stejnojmenné kolekci Le Smoking z roku 1965.

 

 

Jedním z dalších úspěšných nápadu Slimana bylo zvolení Marilyna Mansona (pravým jménem Brian Hugh Warner) novou tváří pánské kolekce jaro/léto 2013. Monsieur Saint Laurent, jakožto uctívatel originální módy, průkopník a vizionář, by zřejmě ocenil provokativní a kontroverzní vzhled rockové hvězdy. Foto, na kterém je Manson zachycen v kožené bundě z výše jmenované kolekce, příslušným mu makeupem a výrazem, mluví za vše.

 

 

Už od první chvíle, kdy jsem spatřila jeho díla, se Saint Laurent, jakožto vyvrcholení všech tužeb žen druhé poloviny 20. století, zařadil mezi mé favority. Byla jsem fascinována odvahou jeho návrhů a původním geometrismem kreací. To on je ten, kdo začal s přenášením mužských prvků do ženské módy, komu vděčíme za saka, dámské kostýmy s nohavicemi a ostatní unisexové elementy přeplňující dnes naše šatny. Spolu s Givenchy, Prada a Vivienne Westwood, vytváří Saint Laurent Paris základ mého osobního stylu a vnímání módy jako celku.

 

 

Oblečení SL se dá nosit jak přes den, tak i v oficiálnější podobě do práce, či také na večírek. Je to prostě univerzální, takové, jaké si monsieur Yves vždy přál, aby bylo. Elegantní, neformální, luxusní, stačí ho jen cítit, nechat ho proudit Vašimi žilami.

Přesně ten styl, který mu byl vždy vlastní, styl zesnulého génia Yvese Saint Laurenta.

 

Fotografie: Monica Feudi / Feudiguaineri.com, Saint Laurent Paris

Autor článku: Lina Snow

 

 

Další

Začátek Hediho Slimana v Saint Laurent: pohled zpět na kolekci S/S 2013